« Vissza az előző oldalra

Bemutatkozás

Debrecen nem tartozik a hagyományosan értelmezett német alapítású vagy telepítésű közösségekhez. Kiemelkedően fontos kulturális – vallási szerepe miatt azonban mindig is szoros kapcsolatokat tartott fenn az óhazával.

Jelenleg az ország második legnagyobb városa, így kiemelt célpontja volt és most is az mind az anyaországi, mind a határon túli német nemzetiségűek (szatmári svábok, erdélyi szászok) betelepülésének.

Debrecen Megyei Jogú Város Német Kisebbségi Önkormányzata, 2006. október 1 - én alakult. Fontosnak tartottuk, hogy legyen a debreceni német származásúaknak egy érdekképviseleti - érdekegyeztető fóruma.

Debreceni Német Nemzetiség csoportkép

A közösség kultúrája megőrzésének létfeltétele az összefogás, a hagyományok ápolása és teremtése. Véleményünk szerint az ilyen "alulról" szerveződött kezdeményezéseknek komoly szerepük van a közösségteremtésben, értékmegőrzésben.

Debrecenben a legutóbbi népszámláláson közel félezer ember vallotta magát német nemzetiségűnek. Azonban ennek a számnak a többszöröse feltételezhető a lakosság névjegyzékére tekintve.

Elsődleges feladatunk megkeresni ezeket az embereket, felhívni a figyelmüket a származás fontosságára. Szent István királyunk óta tudjuk, hogy hazánk a betelepülő és maradó nemzetiségekkel csak nyer.

Igazát a német kisebbség történelme bizonyítja. Továbbra is Magyarország gazdagítása fő célunk.